2010 m. gruodžio 7 d., antradienis

Kalėdiniai sausainiai-meduoliai-Pepparkakor

Aš žiauriai žiauriai labai laukiu Kalėdų ♥ O, Jūs?
Kaip mažas vaikas tuoj pradėsiu dienas skaičiuoti likusias iki JŲ. Laukiu ir džiaugiuosi,kad su kiekviena diena Kalėdos artėja, nors į mano širdį jos jau beldžiasi nuo..nuo lapkričio.. Jau svarstau ką kepsiu,ką gaminsiu,kaip puošiu namus..
Ir galų gale nebegalėdama išlaukti aš sumasčiau, kad privalau į savo namus ir namiškių širdeles kuo greičiau pakviesti Kalėdų dvasią, tad savaitgalį kepiau Kalėdinius meduoliukus, kurie savo kvapu, formomis, puošimais primena Kalėdas ir jų laukimą daro gražesnį. Linkiu,kad ir į Jūsų širdis pasibelstų ramybė, taika,draugiškumas, atlaidumas, šypsenos papuoštų veidus bei sielas, ramaus bei džiaugsmingo Kalėdų laukimo! ♥




Jums reikės:

150 g medaus (galima pusę naudoti dirbtinio)
130 g sviesto
100 g cukraus
400 g miltų
½ arb.š. cinamono
½ arb.š. malto imbiero
½ arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. maltų gvazdikėlių
¼ arb.š. druskos
2 kiaušiniai
P.S. Vietoje prieskonių galima naudoti jau paruoštus ir sumaišytus prieskonius Meduoliams („Kotanyi“)
Nedideliame puode ištirpinti medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leisti masei užvirti, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelti nuo ugnies ir atvėsinti. Masė turėtų gautis tokia tąsi kaip karamelė.
Dideliame dubenyje išsijoti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuoti nedidelę duobelę, į ją įmušti kiaušinį, supilti paruoštą sirupą ir suminkyti tešlą . Jei tešla pernelyg lipni, pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug dviems valandoms (galima ir ilgiau).
. Įkaitinti orkaitę iki 175 C temperatūros. Tešlą padalinti į mažesnes dalis ir kiekvieną iškočioti (kuo ploniau iškočiosite, tuo trapesnius sausainėlius turėsite) ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspausti meduolius.
Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi. Meduolius perkelti ant šių kepimo popieriaus lakštų ir kepti orkaitėje apie 8 – 10 minučių arba kol gražiai parus. Šioje vietoje reikia būti labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
Iškeptus sausainius perkelti į sandarų indą ar dėžutę ir laikyti kiek tik norisi, o jei pavyksta – net iki Kalėdų.


Šilto bei malonaus Kalėdų laukimo !
L.

5 komentarai:

  1. oj kaip skaniai atrodo. noreciau i ta dezute isisukt truputi, pamazint kieki :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man patinka tos stirnos ir angeliukai :D Taip norisi stirnai ragus apkandžiot, o angeliukui sparnus, labai įmantrus pavadinimas Pepparkakor, vilioja išbandyt šį receptėlį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš vis valdausi neįsisukusi į tą stebuklingają dėželę, nors tik ją pradarau ir dieviški aromatai pasklinda, laukiu nesulaukiu Kalėdų, tada jie tikrai bus sunaikinti :D

    Pepparkakor- tai meduoliai švediškai ;)Tikrai bandykite, tikiu nenusivilsite ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. uzragauti, super kvapas ir skonis!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir šiuos išsisaugosiu kitoms Kaledom. Aciu uz recepta. atrodo super, manau ir skonis bus toks kaip ir vaizdas!

    AtsakytiPanaikinti